Otkriće zadarskog tartufa u japanskoj kuhinji s domaćom pekom

Zadarska tuna, vino i tartuf, tri su autohtone namirnice koje su danas dobile svoje najbolje izdanje u konobi Kraljevskih vinograda.

U sklopu 3. Tuna, sushi&vine festivala, Kraljevski vinogradi ugostili su japanskog masterchefa Toshihiro Nakatsujia, Ivana Mataka, vlasnika OPG Matak Tartufi – Zadarski tartuf te glavnog šefa kuhinje Ilirije, Juru Erlića.

Njihova specijalna jela na bazi tune, dalmatinskog pršuta, paške janjetine, s jakim pečatom zadarskog tartufa, sljubila su se s vinima iz Kraljevskih vinograda koje je opisivala Marina Raguž, jedna od troje enologa koji rade na vinima. U samom ambijentu najvećeg zadarskog vinograda od 300 tisuća loza, ručak je bio namijenjen domaćim i stranim novinarima te gostima samog festivala. Svim njima, a posebno udruzi autohtonih vina Hrvatske Tribidrag, odličan domaćin je bio Milenko Rajić iz Kraljevsnih vinograda. Njihova vina našla su put i do Japana.

Japanski sushi majstor pokazao je kako se Carpaccio od tune slaže s Pošipom, uz Sushi s pršutom i zadarskim tartufom odlično ide Rose, dok Crljenak sljubljuje Tunu s Teriyaki umakom Kraljevskih Vinograda.

Jedno od najpoznatijih domaćih jela – teletini i janjetini pod pekom, šef kuhinje Erlić, dodao je posebne gušte sa zadarskim tartufom. On je bio dodatak i mussu.

Goste iz Japana zadivio je zadarski tartuf. Kako se do njega dođe na području Punta Skale pokazao je Ivan Matak sa svojim psom Rea. On je jedini službeni zadarski tartufar, koji je svoje iskustvo iz Istre prenio na zadarsko područje. Crni tartuf, kakav je kuja nanjušila u makiji, njezin je gazda na vrijeme izvadio kako se Rea ne bi sama osladila. Rea će za nagradu dobiti kosti, a njezin gazda će tarfuf iskoristi za praline te ostala proizvode svog OPG-a.

– Kako je bio led, crnog tartufa je manje. Za kilogram u Francuskoj cijena je od 800 do 1000 eura, kod nas upola manje. Eto, koliko se vani cijeni zadarski tartuf, kazat će Matak. On nastoji promovirati tu podzemnu vrstu gljive intenzivnog mirisa i okusa, koja je proslavila Istru.

Da bi mogla i Zadar, pokazala je današnja gastro-prezentacija u Kraljevskim vinogradima Petrčana, kojoj je s japanske strane domaćin bila Jelena Yamazaki, predsjednica Japansko-hrvatskog društva. Ona je cijeli događaj prevodila ali i snimala. Japanski kuhari bili su oduševljeni domaćom pekom, a japanska jazz pjevačica Kayoko Minami, koja je otpjevala Besame mucho. Čudesan je zadarski tartuf.


Autor teksta: D.M.
Fotografija: Adam Vidas
Poveznica na izvor: http://www.057info.hr/vijesti/2017-02-03/foto-otkrice-zadarskog-tartufa-u-japanskoj-kuhinji-s-domacom-pekom

CLOSE
Add to cart